Официален производител на:

ТЕЧНА ГУМА

НОВО ПОКОЛЕНИЕ ХИДРОИЗОЛАЦИИ ЗА:

- ПОКРИВИ
- ТЕРАСИ
- ГАРАЖИ
- МАЗЕТА
- БАНИ
- СТЕНИ
- ТРЪБИ
- ОСНОВИ НА СГРАДИ
0897 054 024
Актуално

Дренажната система може ефективно да управляват нивата на водата в сутерена, но успехът на системата зависи от правилния монтаж и поддръжка.

Какво е дренажна система и как помага?
Дренажната система е система от подземни дренажни тръби, положени около основите на сграда.

Ако домът ви има мазе и е претърпяло наводнение това може да се окаже едно добро решение да се справите с проблема.

По същество дренажната система е начин да защитите дома си от наводнения от подпочвени води.
Системата пренасочва водата далеч от дома ви, преди да може да влезе и да причини щети. Това е едно от онези неща, от които никога не се нуждаете – докато не се сблъскате с проблема!
Инвестирането в дренажна система може да ви спести от дълги застрахователни искове и скъпи ремонти в бъдеще.

Изграждане на дренажна система за отводняване на мазето от дъждовни и подпочвени води

Как работи дренажната система?

Водата винаги избира пътя на най-малкото съпротивление, така че дренажната система предлага най-лесния път. Тръбата, използвана за дренажна система е пореста, така че водата намира пътя си в тръбната система, а не в дома ви. След това водата се насочва далеч от вашия дом, като се използва комбинация от гравитация и помпа за шахта.

Веднъж попаднала в тръбата, системата насочва водата към сух кладенец или я изпуска над земята, за да изтече в дренажна канализация или канализационна система.

Изграждане на дренажна система за отводняване на мазето от дъждовни и подпочвени водиПроизходът на дренажните системи?

Използването на дренажни системи съществува в селското стопанство повече от 2000 години. Ранните цивилизации са използвали канали, облицовани с глинени плочки, за да отклоняват излишната вода от културите. Това подобрява растежа на културите и дава по-добри добиви.

Въпреки това, едва през 1838 г. тази дренажна система е въведена в Америка. Шотландски имигрант на име Джон Джонсън беше първият, който внедри метода с дренажни системи в своята ферма в Ню Йорк. Резултатите бяха поразителни. Продукцията му надмина всички съседни имоти и привлече значително внимание.

Един особено заинтересован човек беше колегата земеделец Хенри Френч. Докато Джонсън е пионер в дренажните системи, французите донасят идеята до масите. През 1859 г. Хенри Френч написва книга, озаглавена „Отводняване на ферми: принципите, процесите и ефектите“. Системата става известна като френски дренаж. Този термин все още се използва широко в селското стопанство днес.

Извън селското стопанство, дренажната система е преобладаващо използваният термин. Други термини също се използват и са взаимозаменяеми например  периметърен дренаж, перфориран дренаж, фундаментен дренаж, дренаж за развалини, плачеща система и система за основа.

Дренажни системи в строителната индустрия

Дренажните системи в строителната индустрия имат за цел да предотвратят увреждането на сградата от подземни води. Дренажната система събира вода от около сградата и я отстранява.


Хидроизолиране на мазе с хидроизолационен разтвор, който прониква в дълбочина на бетона - гр.София

Освен изграждане на дренажна система има и други начини за справяне с течовете в мазето.
Кой метод ще се използва и ще бъде по-ефективен зависи от местоположението на обекта (подпочвени води, наклони на терена и др.), качеството на бетона, количеството вода което влиза и др.Има два различни вида дренажни системи – вътрешни и външни.

Вътрешна дренажна система е, когато тръбата за дренажа е монтирана вътре в основата на сградата под подовата плоча. Това е по-често срещаният вариант при преоборудване на дренажна система. Използва се и в нови сгради заедно с външна дренажна система.

Външна дренажна система е, когато дренажната тръба е монтирана около периметъра на сграда под нивото на подовата плоча. Това е предпочитаният метод за всички нови конструкции, със или без вътрешна дренажна система. Възможно е и модернизиране на външната дренажна система.

Изграждане на дренажна система за отводняване на мазето от дъждовни и подпочвени водиИзграждане на дренажна система за отводняване на мазето от дъждовни и подпочвени води

Ако живеете в наскоро построен имот, дренажната система може вече да е поставена. Строителните разпоредби в цялата страна вече налагат инсталирането на дренажна система винаги, когато домът има пространство за обхождане или мазе. Единственото изключение от това правило е, ако домът е построен върху естествено добре дренираща почва като пясъчен чакъл.

Почвата, която се дренира добре, намалява риска от бъдещи щети от водата, но не ги предотвратява. Монтирането на дренажна система все още е препоръчително. Ползите далеч надхвърлят първоначалните разходи за инсталиране и може да улеснят бъдещата препродажба.

По същия начин, когато купувате следващия си дом, особено по-стар дом, попитайте дали има дренажна система.

Видове дренажни тръби

Има два различни вида тръби, използвани за дренажни системи.

Първият е твърда PVC тръба. На пръв поглед прилича на обикновена дренажна тръба, но едната страна на тръбата има малки дупчици, за да може да влиза вода. При полагане на тръбата дупките се поставят с лицето надолу, така че издигащата се вода да навлиза в тръбата. Както при всички твърди PVC тръби, имате нужда от ъглови фитинги, за да промените посоката на тръбата.

Алтернативата на твърдата тръба е гофрирана гъвкава тръба. Тази тръба има малки прорези от всички страни на тръбата. Това позволява на водата да навлезе от всяка посока, но пясъкът, песъчинките и почвените частици са блокирани. Една препоръка за допълнителна защита на тръбата от възможно запушване е, че заедно с тръбата може да се използва платнена втулка. Не го препоръчваме. Филтрите са проектирани да се сменят. Те в крайна сметка се запушват. Няма да можете да смените филтъра, освен ако не разкопаете дренажната система.

Гофрираната тръба е по-евтина от твърдата тръба и не се нуждае от ъглови фитинги, защото е гъвкава. Поливинилният състав на тръбата я прави издръжлива при високи температури и студ.

Изграждане на дренажна система за отводняване на мазето от дъждовни и подпочвени водиПолагане на външни дренажни системи

Дренажната система може да бъде преоборудвана за по-стар дом, вътрешно и външно, но инсталирането по време на фазата на изграждане е най-добро. Той е идеален за полагане на дренажни системи във връзка с основата на нов дом. Това дава максимална гъвкавост при дизайна на системата и поддържа разходите до минимум.

Когато основата на сградата е почти завършена, се изкопава дълбок изкоп покрай основите от външната страна на къщата. Монтажниците поставят тръбата в изкопа и след това я покриват с измит камък. Камъкът трябва да е с размер най-малко 1/2 – 3/4 инча, за да избегнете запушвания и да направите дренажната система неефективна.

След това камъкът се покрива със слой от пореста тъкан. Тъканта пропуска вода, но не позволява почвата да запуши дренажния канал или тръбата. След като тъканта е поставена, тя се покрива с пръст и се довежда до нивото на земята.

Изграждане на дренажна система за отводняване на мазето от дъждовни и подпочвени водиМонтирана дренажна система: външна или вътрешна

Въпреки че е по-лесно да се монтира по време на строителството, е възможно да се монтира допълнително външната дренажна система. Процесът е разрушителен и скъп, но често разрешава продължаващ проблем с водата.

Този метод включва изкопаване на дренажен изкоп извън сградата на нивото на основата с голям камион багер. Това е трудоемък процес и причинява значителни външни смущения. Премахването на елементи като пътеки, настилки и дървета може да е необходимо, за да получите достъп до основата.

Външният монтаж отнема значително време, пари, риск от структурни повреди и краткосрочни резултати без дългосрочно решение. Изпълнителите рядко ще предложат гаранция за повече от 5 години.

Изграждане на дренажна система за отводняване на мазето от дъждовни и подпочвени водиИзграждане на дренажна система за отводняване на мазето от дъждовни и подпочвени води

Алтернативата е да използвате вътрешния метод. Този метод причинява вътрешни смущения, но е най-често срещаният метод за модернизирана система.

Преди монтажа мазето трябва да бъде възможно най-празно. Завършените мазета включват премахване на подовата настилка по долната част на стените и всички фиксирани шкафове. Незавършените мазета не изискват толкова много подготвителна работа.

Периметърен изкоп и шахта ще бъдат избити от бетонната фундаментна плоча и под земята. Това е трудоемък и шумен процес, но много по-бърз от външните изкопи. След това тръбата се полага в изкопа и ще насочва подпочвените води в шахтата. Картерната помпа премества водата през изпускателна тръба навън.

Това е много ефективно решение за по-стари домове, които не са построени с фундаментен дренаж.

Изграждане на дренажна система за отводняване на мазето от дъждовни и подпочвени водиДренажна дестинация

Както бе споменато по-горе, целта на дренажната система е да насочва водата далеч от сградата. Къде и как насочваме водата зависи от вашето географско местоположение.

Гравитацията е идеалният начин за отвеждане на водата, ако живеете в имот със значителен наклон. Наклон от 1/4 инча е абсолютният минимум, който трябва да се има предвид при този метод. Всичко по-малко ще бъде неефективно. Методът на наклона е евтин, високоефективен начин за отстраняване на водата.

Ако наклонът на вашия имот е недостатъчен, трябва да използвате метода за събиране. Този път водата се събира в шахта в мазето на имота. От тук електрическа помпа ще изпомпва водата навън от имота.

Крайната дестинация може да бъде дренаж, канализационна система или сух кладенец. Когато използвате сух кладенец, важно е да го поставите на значително разстояние от имота. Това ще попречи на водата да се просмуче обратно в мазето и да се върне обратно през системата.

Проблеми с отводняването на външния дренаж

Дори ако сте монтирали дренажни тръби около основите на дома си, пак могат да възникнат проблеми с водата. Както при другите дренажни тръби, дренажната система е податлива на запушвания. Това може да се дължи на корени на дървета или мръсотия и отломки, навлизащи в тръбата. Други причини включват спукани тръби, позволяващи на водата да тече обратно към сградата, или неизправна помпа.

Както вътрешните, така и външните дренажни системи са проектирани да отвеждат излишната вода от вашия дом. Ако водата може да се оттича към съществуваща външна дренажна система, вашите допълнителни разходи ще бъдат минимални. Въпреки това, ако водата се оттича в друга зона на вашия имот, може да се наложи да инсталирате сух кладенец.

 

Освен изграждане на дренажна система има и други начини за справяне с течовете в мазето.
Кой метод ще се използва и ще бъде по-ефективен зависи от местоположението на обекта (подпочвени води, наклони на терена и др.), качеството на бетона, количеството вода което влиза и др.

Хидроизолиране на мазе с хидроизолационен разтвор, който прониква в дълбочина на бетона - гр.София