Официален производител на:

ТЕЧНА ГУМА

НОВО ПОКОЛЕНИЕ ХИДРОИЗОЛАЦИИ ЗА:

- ПОКРИВИ
- ТЕРАСИ
- ГАРАЖИ
- МАЗЕТА
- БАНИ
- СТЕНИ
- ТРЪБИ
- ОСНОВИ НА СГРАДИ
0897 054 024
Актуално

Теч от покрива или конденз

ПРЕПОРЪЧАНИ СТАТИИ
Обекти по категории
Изпрати запитване

Конденз се образува, когато топъл, влажен въздух се сблъска със студени повърхности. Студената повърхност не може да задържи излишната вода и така на повърхността се образува конденз.

Най-често виждаме това да се случва на прозорци и други стъклени повърхности, които действат като бариера между вътрешните пространства и външния свят. Обикновено тази кондензация не причинява вреда. Просто избършете повърхността и готово.

Например, представете си студена зимна сутрин и стартирате колата си. Студеният въздух извън колата ви охлажда предното стъкло, така че когато стартирате колата (и включите топлината), вие създавате среда, в която предното стъкло е много по-хладно от въздуха във вашата кола.

Теч от покрива или конденз?

Топлият въздух
от колата ви загрява предното стъкло, докато външната част на предното стъкло започне да се затопля. Студеният въздух отвън на автомобила се среща с топлото предно стъкло и образува конденз. За да се отървете от мъглата, трябва да включите студения въздух, за да намалите температурата на предното стъкло и да компенсирате разликата между външната и вътрешната температура на предното стъкло.

А помните ли лятото? Топли, дори горещи летни дни, когато се отпускаме в шезлонга си на сянка със студена чаша с любимата си напитка. Толкова е влажно, че чашата се изпотява обилно и избърсваме ръцете си след всяка освежаваща глътка.

Тази влажност, приятелю, е конденз. Това се случва, когато влагата във въздуха контактува със студената повърхност на стъклото или бутилката. Това явление е същото, което причинява образуване на роса върху колата или на поляната в някои нощи.

На студена чаша лимонада или на стъклото на колата ви кондензът обикновено не е проблем, а просто неудобство. Когато обаче започне да се появява върху строителни повърхности във вашия дом, това може да е проблем и знак, че нещо не е съвсем наред.

Теч от покрива или конденз?

Сега нека разгледаме пример за вредна кондензация.

Представете си, че си взимате душ и горещият, влажен въздух влиза в контакт със по-студените стени на банята. Този сблъсък причинява конденз по стените ви (нещо, което вероятно сте изпитали от първа ръка).

Мокрите стени на банята насърчават растежа на мухъл, който от своя страна може да причини дихателни проблеми и други заболявания. Промишлената кондензация на покриви води до подобни проблеми. Докато растежът на плесени е реален проблем, излишната влага също може да причини структурни повреди. Ето защо трябва да се научим как да предотвратим конденза навреме!

Теч от покрива или конденз?

Теч от покрива или конденз?Кондензацията на тавана е често срещан проблем, с който се сблъскват собствениците на жилища и трябва да се обърне внимание незабавно; излишната влага може да доведе до образуване на мухъл и плесен. Полезно е за собствениците да разберат какво причинява конденза и как да се отърват от него, преди да стане по-голям проблем и да доведе до високи разходи и ремонти.

Кондензът се създава в домовете ни от прекомерна и неконтролирана влага. Влагата се отделя от готвене, дълги вани или душове, дори от резервоари за риба, нерегулирани пещи и овлажнители на въздуха, които не се контролират през зимата. Всички разбираме концепцията, че топлината излиза от къщата ни. Но това, което не осъзнаваме, е, че влагата прави абсолютно същото, използвайки едни и същи пътища. Когато условията са подходящи, влагата може да попадне вътре в системата на къщата ви. Влагата се събира, утаява се около периметъра на стените, където има по-малко изолация или може да се събира от долната страна на покрива, където ниските температури и снегове го задържат в замръзнал вид.

Идва пролетното размразяване и когато температурите навън се покачват, много собственици забелязват петна по таваните и стените си, което изглежда е доказателство за проникване на вода. Въпреки че този вид влага може да показва теч на покрива, когато температурите се повишат след дълбоко замръзване, виновникът е по-често конденз в тавана, отколкото течащ покрив.  Често проблема се описва като теч при снеготопене.

Теч от покрива или конденз?Как можете да разберете дали имате теч на покрива, с който трябва да се справите незабавно, или е относително безвреден проблем с кондензацията?

Истинските течове на покрива винаги са очевидни като капеща или течаща вода. Водата обикновено се появява през осветителни тела или таванни тела, може да пробие тавани или да скъса шевове от гипсокартон и винаги е очевидна ПО ВРЕМЕ на дъжд.

Ако имате инсталирана пароизолация, тя е проектирана да се справи с малко количество от това. Ако пароизолацията е компрометирана, това ще позволи топенето да се покаже като кафяви петна по тавана. Често се бърка с теч от покрива.

Конденз в стената и полагане на топлоизолаця

Вижте още:

От къде идват солите и какво представляват

Какво е капилярна влага и как се разпространява