Официален производител на:

ТЕЧНА ГУМА

НОВО ПОКОЛЕНИЕ ХИДРОИЗОЛАЦИИ ЗА:

- ПОКРИВИ
- ТЕРАСИ
- ГАРАЖИ
- МАЗЕТА
- БАНИ
- СТЕНИ
- ТРЪБИ
- ОСНОВИ НА СГРАДИ
0897 054 024
Актуално

Защо се образува конденз в стаята

ПРЕПОРЪЧАНИ СТАТИИ
Обекти по категории
Изпрати запитване

Как се образува конденз

Кондензацията се управлява от начина, по който водните молекули се държат във въздуха. Отделните молекули на водата са като магнитни извори. Ако молекулите се обединят, те образуват водни капчици. Когато молекулите се затоплят, те подскачат повече и се отделят една от друга, така че капчиците се разсейват. И обратно, колкото по-хладни са водните молекули, толкова по-малко отскачат, толкова повече се съединяват. Възможно е да има толкова много водни молекули, натъпкани в едно пространство, няма значение колко много отскачат, не могат да избегнат удрянето на други магнитни молекули и слепването им. Въздухът в дома ви винаги съдържа вода. Въпреки че е под формата на отделни молекули, не можете да го видите и не причинява проблеми.

Защо се образува конденз в стаята
Чести причини за кондензация


Различните части на къщата ви са с различни температури - дори в рамките на една и съща стая.
Например външните стени са по-хладни от вътрешните стени, прозорците са по-хладни от външните стени, ъглите са по-хладни от заобикалящата ги среда и т.н. Скритите строителни детайли също влияят на температурата на различните части на вашите стаи. Пример за това е стената над вашите врати и прозорци. Обикновено има скрита преграда или греда над всяка външна врата и прозорец. Ако е дървена, тази част от стената ще бъде по-топла, а ако е стомана или бетон, тази част от стената ще бъде по-студена. Няма да можете да усетите тези температурни разлики. Ако имате достъп до специална термокамера за къщи обаче, всъщност можете да видите температурните разлики - които могат да бъдат маркирани. Когато въздухът в стаята ви докосне която и да е повърхност, той се затопля или охлажда, за да съответства на температурата на това, което докосва. Това променя степента на отскачане на водните молекули и следователно способността им да се обединяват. Ако повърхността охлажда въздуха и го прави достатъчно, голяма част от магнитните водни молекули се обединяват, образувайки капчици, които се утаяват на повърхността като конденз.

Как да спрем кондензацията


Трябва да приемете да предприемете следните стъпки:


Колкото и странно да звучи другият голям източник на водни изпарения в къщата са... хората. За да спрете натрупването на вода във въздуха, когато семейството ви е в къщата, е важно в стаите да има лека вентилация. Съвременните прозорци често причиняват голямо натрупване на вода във въздуха. Понякога съвременните прозорци имат отвори за оттичане, за да противодействат на вградената устойчивост на тяга около рамките. Ако вашите прозорци имат отвори за оттичане, те трябва да бъдат оставени отворени.

 

Вижте още:

От къде идват солите и какво представляват

От къде идват солите и какво представляват